נוגדי חימצון | אנטיאוקסידנט

48 מוצר(ים)

קראו עוד על נוגדי חמצון באתר מכבי

כל מה שרציתם לדעת על נוגדי חמצון
נוגדי חמצון הם חומרים שאין הוכחה שהם יכולים למנוע או להאט נזק לתאים הנגרמים על ידי רדיקלים חופשיים, מולקולות לא יציבות שהגוף מייצר כתגובה ללחצים סביבתיים ואחרים.

מקורות נוגדי החמצון יכולים להיות טבעיים או מלאכותיים. מזונות מסוימים על בסיס צמחי נחשבים עשירים בנוגדי חמצון. נוגדי חמצון על בסיס צמחי הם סוג של חומר פיטו-נוטריינט, או חומר מזין על בסיס צמחי.

הגוף גם מייצר בעצמו כמה נוגדי חמצון, המכונה נוגדי חמצון אנדוגניים. נוגדי חמצון שמגיעים מחוץ לגוף נקראים אקסוגניים.

רדיקלים חופשיים הם חומרי פסולת המיוצרים על ידי תא מקור מהימן כאשר הגוף מעבד מזון ומגיב לסביבה. אם הגוף אינו יכול לעבד ולהסיר רדיקלים חופשיים ביעילות, יכול להיווצר מתח חמצוני. זה יכול לפגוע בתאים ובתפקוד הגוף
גורמים המגבירים את ייצור הרדיקלים החופשיים בגוף יכולים להיות פנימיים, כגון דלקת, או חיצוניים, למשל, זיהום, חשיפה לקרינה אולטרה סגולה ועשן סיגריות.

מתח חמצוני נקשר למחלות לב, סרטן, דלקת פרקים, שבץ מוחי, מחלות בדרכי הנשימה, מחסור בחיסון, אמפיזמה, מחלת פרקינסון ומצבים דלקתיים אחרים.
אין הוכחה כי נוגדי חמצון עוזרים לנטרל רדיקלים חופשיים בגופנו.

יתרונות
פירות וירקות צבעוניים יכולים להציע מגוון נוגדי חמצון.
אין הוכחה כי נוגדי חמצון יכולים להגן מפני נזק לתאים שגורמים רדיקלים חופשיים, המכונה מתח חמצוני.

פעילויות ותהליכים שיכולים להוביל ללחץ חמצוני כוללים:

  • פעילות המיטוכונדריה
  • פעילות גופנית מוגזמת
  • טראומה רקמות, עקב דלקת ופציעה
  • איסכמיה ופגיעה ברפרפוזיה
  • צריכת מזונות מסוימים, במיוחד מזון מעודן ומעובד, שומני טראנס, ממתיקים מלאכותיים וצבעים ותוספים מסוימים
  • עישון
  • זיהום סביבתי
  • קרינה
  • חשיפה לכימיקלים, כגון חומרי הדברה ותרופות, כולל כימותרפיה
  • ממסים תעשייתיים
  • אוזון

פעילויות וחשיפות כאלה עלולות לגרום לנזק לתאים.

זה, בתורו, עלול להוביל:

שחרור מוגזם של יוני ברזל או נחושת חופשיים
הפעלה של פגוציטים, סוג של תאי דם לבנים עם תפקיד במאבק בזיהום
עלייה באנזימים המייצרים רדיקלים חופשיים
הפרעה בשרשראות הובלת אלקטרונים
כל אלה יכולים לגרום ללחץ חמצוני.

הנזק שנגרם כתוצאה מלחץ חמצוני נקשר לסרטן, טרשת עורקים ואובדן ראייה. חושבים שהרדיקלים החופשיים גורמים לשינויים בתאים המובילים לתנאים אלה ואולי אחרים.

אין הוכחה היא כי צריכת נוגדי חמצון מפחיתה סיכונים אלה.

מחקרים אחרים לא הצביעו על כך כי תוספי נוגדי חמצון עשויים לעזור להפחית את אובדן הראייה עקב ניוון מקולרי הקשור לגיל אצל אנשים מבוגרים.

בסך הכל, עם זאת, יש חוסר ראיות כי צריכה גבוהה יותר של נוגדי חמצון ספציפיים יכולה להפחית את הסיכון למחלות. ברוב המקרים, התוצאות נטו להראות שאין שום תועלת, או השפעה מזיקה, או שהם היו סותרים.

סוגי נוגדי חמצון
יש מאות ואולי אלפי חומרים שיכולים לשמש נוגדי חמצון. לכל אחד יש תפקיד משלו והוא יכול לקיים אינטראקציה עם אחרים.
"נוגד חמצון" הוא לא באמת שמו של חומר, אלא הוא מתאר מה מגוון חומרים יכול לעשות.

דוגמאות לנוגדי חמצון המגיעים מחוץ לגוף כוללים:

  • ויטמין C
  • בטא קרוטן
  • ליקופן
  • לוטאין
  • סלניום
  • מנגן
  • זאקסנטין
  • פלבנואידים, פלבונים, פוליפנולים ופיטואסטרוגנים הם כל סוגי נוגדי החמצון והפיטו-נוטריינטים, וכולם נמצאים במזונות מהצומח.

כל נוגד חמצון משרת פונקציה שונה ואינו ניתן להחלפה עם אחר. זו הסיבה שחשוב להקפיד על תזונה מגוונת.

מקורות מזון
רימון הוא מקור אחד לנוגדי חמצון.
המקורות הטובים ביותר לנוגדי חמצון הם מזון צמחי, בעיקר פירות וירקות.

מזונות עשירים במיוחד בנוגדי חמצון מכונים לעתים קרובות" מזון-על "או" מזון פונקציונלי.”

כדי להשיג כמה נוגדי חמצון ספציפיים, נסה לכלול את הדברים הבאים בתזונה שלך:
ויטמין: חלב תוצרת, ביצים, וכבד
ויטמין C: רוב הפירות והירקות, במיוחד פירות יער, תפוזים ופלפלים
בטא קרוטן: פירות וירקות בצבעים עזים, כמו גזר, אפונה, תרד ומנגו
ליקופן: פירות וירקות ורודים ואדומים, כולל עגבניות ואבטיח
לוטאין: ירקות ירוקים, עלים, תירס, פפאיה ותפוזים
סלניום: אורז, תירס, חיטה ודגנים מלאים אחרים, כמו גם אגוזים, ביצים, גבינה וקטניות
מזונות אחרים המאמינים כי הם מקורות טובים לנוגדי חמצון כוללים:
חצילים, קטניות כמו שעועית שחורה או שעועית כליה, תה ירוק ושחור, ענבים אדומים, שוקולד מריר, רימונים, גוג'י פירות יער
ניתן לרכוש באינטרנט פירות יער של גוג'י ומוצרי מזון רבים אחרים המכילים נוגדי חמצון.
מזונות עם צבעים עשירים ותוססים מכילים לרוב הכי הרבה נוגדי חמצון.
המזונות הבאים הם מקורות טובים לנוגדי חמצון: אוכמניות, תפוחים, ברוקולי, תרד, עדשים
השפעת הבישול: בישול מזונות מסוימים יכול להגדיל או להקטין את רמות נוגדי החמצון.

ליקופן הוא נוגד החמצון המעניק לעגבניות את צבען האדום העשיר. כאשר עגבניות מטופלות בחום, הליקופן הופך לזמין יותר ביו (קל יותר לגופנו לעבד ולהשתמש בו).
עם זאת, מחקרים הראו כי כרובית, אפונה וקישואים מאבדים חלק ניכר מפעילותם נוגדת החמצון בתהליך הבישול. קחו בחשבון שהדבר החשוב הוא אכילת מגוון מזונות עשירים בנוגדי חמצון, מבושלים וגולמיים.

טיפים תזונתיים
שתיית כוס או שתיים של תה ירוק נחשבת כמספקת יתרונות בריאותיים בגלל נוגדי החמצון.
הטיפים הבאים יכולים לעזור להגדיל את צריכת נוגדי החמצון שלך:

כלול פרי או ירק בכל פעם שאתה אוכל, ארוחות וחטיפים כלולים.
שתו כוס תה ירוק או מאצ 'ה כל יום.
תסתכל על הצבעים על הצלחת שלך. אם האוכל שלך ברובו חום או בז', סביר להניח שרמות נוגדי החמצון יהיו נמוכות. להוסיף מזונות עם צבעים עשירים, כגון כרוב, סלק, פירות יער.
השתמש בכורכום, כמון, אורגנו, ג 'ינג'ר, ציפורן וקינמון כדי לתבל את הטעם ותכולת נוגדי החמצון בארוחות שלך.
נשנוש אגוזים, זרעים, במיוחד אגוזי ברזיל, גרעיני חמנייה ופירות יבשים, אך בחר באלה ללא תוספת סוכר או מלח.
לחלופין, נסה את המתכונים הבריאים והטעימים האלה שפותחו על ידי דיאטנים רשומים:
שייק דובדבן-שקדים, גזר קלוי קינמון-ג 'ינג 'ר פיקנטי, סלק צלוי וסלט קינואה אדום עם ויניגרט בלסמי סלק כתום, שייק כוח עוגת גזר, מרק חומוס, כרוב וקשיו, עטיפות חסה תאילנדיות חריפות
אין קצבה יומית מומלצת לנוגדי חמצון, אך צריכה גבוהה של תוצרת צמחית טרייה נחשבת לבריאה.

סיכונים
ראוי לזכור כי בעוד שמחקרים מקשרים בין צריכת פירות וירקות לבריאות כללית טובה יותר, לא ברור אם עד כמה זה נובע מפעילותם של נוגדי חמצון. בנוסף, יש צורך בזהירות לגבי תוספי מזון.

נוגדי חמצון באמצעות תוספי מזון
המכונים הלאומיים לבריאות מזהירים כי מינונים גבוהים של תוספי נוגדי חמצון עלולים להזיק.

צריכה גבוהה של בטא קרוטן, למשל, נקשרה לסיכון מוגבר לסרטן ריאות אצל מעשנים. נמצא כי מינון גבוה של ויטמין E מגביר את הסיכון לסרטן הערמונית, והשימוש בכמה תוספי נוגדי חמצון נקשר לסיכון גדול יותר לצמיחת הגידול.

תוספי נוגדי חמצון עשויים גם לגרום לאינטראקציה עם תרופות מסוימות. חשוב לדבר עם הרופא לפני השימוש בכל אחד מהמוצרים הללו.

בסך הכל, המחקר לא הוכיח כי נטילת כל נוגד חמצון מסוים כתוסף או באמצעות מזון יכול להגן מפני מחלה.

סיכום
רדיקלים חופשיים נקשרו למגוון מחלות, כולל מחלות לב, סרטן ואובדן ראייה, אך אין זה אומר שצריכה מוגברת של נוגדי חמצון תמנע מחלות אלו. נוגדי חמצון ממקורות מלאכותיים עשויים להגביר את הסיכון לבעיות בריאותיות מסוימות.

כתוצאה מכך, חשוב לחפש מקור טבעי של נוגדי חמצון, בצורה של תזונה בריאה.

צריכת פירות וירקות נקשרה לשיעור נמוך יותר של מחלות כרוניות, ונוגדי חמצון עשויים לשחק תפקיד. עם זאת, אין זה סביר כי צריכת נוגדי חמצון נוספים, במיוחד במזונות מעובדים, תספק יתרונות משמעותיים.

בנוסף, כל מי ששוקל ליטול תוספי תזונה נוגדי חמצון צריך לדבר תחילה עם הרופא שלו.